Divoký chřest (Šparoga)

8. dubna 2010 v 21:14 | Moře lásky |  Příroda


Minulou sobotu, syn a já jsme šli brát divoký chřest. Hledali jsme ho kolem Brseča, krásného stáreho místa s výhledem visoko nad mořem.

Brseć
Divoký chřest je mnohem lepší než pĕstovany chřest který se může koupit v obchodĕ. Používají se měkké části mladých rostlin, na salát, s vejci nebo v chutne polévce. Specialitou našeho regionu je "fritaja od šparoga" (chřest s vejci) a turisté se často těší se tento pokrm. Divoký chřest je moc lékovitá bylinka pro léčbu močových problemu.

Divoký chřest
Fritaja v Rijece
Lovran
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 euridika euridika | Web | 8. dubna 2010 v 21:30 | Reagovat

Čmelačku tady v Chorvatsku jsem poprve ochutnala chrest a moc mi chutnal, zvlašt s vajičkama. Driv, v Brne, jedla jsem neco podobnyho tj. vajička s pažitkou a taky me to moc chutnalo.
Puseeeeeeeeeeek...

2 Jarka Jarka | Web | 9. dubna 2010 v 8:15 | Reagovat

U nás se chřest, když je jeho sezona, prodává, ale přiznám se, že jsem ho ochutnala jen jednou a od té doby už ne. Až ho zase uvidím, koupím ho a udělám ho s vajíčky!!

3 Natty Natty | Web | 9. dubna 2010 v 13:20 | Reagovat

Ahojky Vladko, chřest je výtečný a na redukci hmotnosti přímo ideální, měkké stonečky s kouskem libového masíka a brambůrek, to nemá chybu a s vajíčky určitě bude také mňam, mňam - pěkný den :-)

4 Latryna Latryna | Web | 9. dubna 2010 v 17:33 | Reagovat

Vladko, nesústredil si sa! Takže :

V.Vydra najstarší = 1876-1953

V.Vydra stredný = 1902-1979

V.Vydra najml. = 1956

5 Jana Jana | Web | 9. dubna 2010 v 20:25 | Reagovat

Chřest je opravdu výborný.U nás ho máme jen v obchodech a je moc drahý.

6 Iva Iva | Web | 10. dubna 2010 v 17:53 | Reagovat

Chřest jsem zatím neochutnala, ale až ho v obchodě uvidím, tak ho koupím a zkusím.

7 Vlasta Vlasta | Web | 10. dubna 2010 v 18:51 | Reagovat

Chřest mám na zahrádce, občas si na jaře ulomíme výhonek a schroupáme ho jen tak syrový.
Na takový výlet bych si taky vyrazila, ten výhled musí být opravdu úžasný :o)

8 Moře lásky Moře lásky | Web | 10. dubna 2010 v 21:43 | Reagovat

[1]: Beruško ma...Jsem štastny že ti šparoge tak moc hutnaji

9 Moře lásky Moře lásky | Web | 10. dubna 2010 v 21:47 | Reagovat

[2]: Jarka...Divoky chrest je mnohem lepši než pestovany chrest ktery je mnohem vetši na širku

10 Moře lásky Moře lásky | Web | 10. dubna 2010 v 21:49 | Reagovat

[3]: Natty...Uprimne take, mnam, mnam

11 Moře lásky Moře lásky | Web | 10. dubna 2010 v 22:00 | Reagovat

[5]: Jana...Videl jsem na internet strankama chrest ve vašich obchodeh i predpokladal jsem že bude drahy

12 Moře lásky Moře lásky | Web | 10. dubna 2010 v 22:01 | Reagovat

[6]: Iva...Ale musiš zkusit i divoky

13 Moře lásky Moře lásky | Web | 10. dubna 2010 v 22:02 | Reagovat

[7]: Vlasta...Ten vyhled je opravdu opravdu užasny

14 AnimeStar AnimeStar | Web | 11. dubna 2010 v 10:04 | Reagovat

pekný design XD

15 Ľudmila Gregušová Ľudmila Gregušová | Web | 11. dubna 2010 v 11:30 | Reagovat

ooo, tak to nie nie nie :-( nemám rada chren
ale fotky sú super

16 Ľudmila Gregušová Ľudmila Gregušová | Web | 11. dubna 2010 v 12:17 | Reagovat

jaj aha... už viem :-) tak špargľu to môžem to mám rada

17 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 11. dubna 2010 v 17:49 | Reagovat

Vaječina s chřestem tak to musí být lahůdka.U nás roste nyní divoký česnek,je zdravý ale sama jsem jej nesbírala a ani neochutnala.Jo a ten výlet na sběr divokého chřestu bych brala.Vladko ať se nedělní večer vydaří.

18 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 11. dubna 2010 v 17:51 | Reagovat

Moc jsem se rozepsala aSPAM.Snímečky moc hezké a chřest ve vajíčku(u nás vaječina)bych si dala.

19 Latryna Latryna | Web | 16. dubna 2010 v 8:17 | Reagovat

U nás špargľa divoko nerastie, u nás sa pestuje. Je veľmi zdravá. Ja ju robievam vysmážanú v pvnom cestíčku - je to ozaj mňamka!

20 DolceVita DolceVita | Web | 11. května 2010 v 17:52 | Reagovat

Divoký chřest vypadá fantasticky ;-) Fritaja od šparoga musím ochutnat. Do Chorvatska se moc ráda vracím. Díky!

21 Moře lásky Moře lásky | Web | 11. května 2010 v 21:23 | Reagovat

[20]: DolceVita...Do fritaje se častokrat daje aji šunka (pršut)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama